Niki még régebben javasolta kipróbálásra ezt az egyszerű és viszonylag hamar elkészülő, vegán töltögetős-sütögetős Indiai tésztát. A héten végre eljutottam idáig, két ütemben, két nap is megcsináltam -- mindkétszer free style lett a töltelék, mindkétszer sok lett a szamósza, de azt ugye mondani sem kell, hogy azért végül mindkétszer pillanatok alatt elfogyott. :)
A töltelék nálam (zöldség, fűszerezés, sajt opcionális, tehát variálható, elhagyható, felülírható és megtartható):
zöldség (volt a mélyhűtőben: zöldborsó, kukorica, zöldbab)
olívaolaj
1 fej lilahagyma
bazsalikom
majoranna
zsálya
só
bors
reszelt füstölt sajt
Olajon megpirít a felkockázott lilahagyma, rá a zöldségek és a fűszerek. Párol. Mikor kész, levesz a tűről, és beleforgat az ízlés szerint számított reszelt füstölt sajt.
A tésztához:
1 és 3/4 pohár liszt
3/4 tk só
4 ek olvasztott vaj
1/2-3/4 pohár meleg víz
A lisztet és a sót összekutyul, közepébe mélyedést csinál, és beleönt az olvasztott vaj. Jól összedolgoz, elmorzsol. Hozzáad a víz, és közepesen lágy állagú tésztát gyúr. 8-10 percig sima felületen rugalmassá gyurmáz, majd konyharuhával betakargat, amíg a töltelék hűl.
Mikor kihűlt a töltelék, a tésztából 25cm hosszú rudat sodor, amit 10 egyenlő részre vág. A darabokból egyenként golyót formáz, majd szétlapít, és sodrófával d=15-17cm-s körlapot nyújt. Ezt vizes késsel kettőbe vág.
És most jön a blikkfangos rész: Előkészít egy fél pohárka vizet, amibe majd az ujjakat mártogat. Vizes ujjacskákkal benedvesít a félkör egyenes végét, tölcsér alakban összetapaszt a vizezett széleket, és egy kk-nyi sajtos zöldséggel megtölt. Végül a tölcsér száját is finoman bevizez, és letapaszt. Ha ez kész, akkor jön a következő. Addig ismétel, amíg a töltetlen tészta helyén már csak kis háromszög alakú töltött batyucskák vannak. Ekkor egy wokba vagy magasabb falú serpenyőbe 5cm-nyi olajat hevít, és közepes lángon aranybarnára süt a kis szamószákat. Lyukacsos kanállal emel ki, csepegtet le, majd helyez papírral megalapozott tálba. Melegen, langyosan, hidegen fogyaszt igencsak jó étvággyal. :)
No comments:
Post a Comment