Az anglisztikás teadélutános előadásokra gondoltam ezen a héten valami igazán angolt prezentálok a hörpölni való mellé. Így került térképre a scones: meg is sütöttem gyorsan. A honi pogácsával ellentétben ez (amellett, hogy az állaga is egészen más) édesebb, és különlegessége, hogy a ködös Albionban friss vajjal és lekvárral fogyasztják a tea mellé. Vaj híján házi meggylekvárral kínáltam: mindenki legnagyobb megelégedésére.
Kell hozzá:
22 dkg liszt (én teljes kiőrlésű búzaliszttel dolgoztam)
1 cs sütőpor
1/4 tk só
5 dkg vaj, hidegen, kockára vágva
2,5 dkg cukor (ezt kifelejtettem a a nagy ügyködés közepette, de így is nagyon finom, édeskés íze lett)
4 ek tej
12,5 dkg író/házi tejföl (ez utóbbit használtam: műkszik ;)
kevéske liszt a nyújtáshoz
tálaláshoz lekvár + vaj
Így készül:
Sütőt előmelegít 220 fokra. Lisztet, sütőport, sót összedolgoz, belemorzsol a vaj. A finom morzsás keverék közepébe mélyedést formál, ebbe bele önt a házi tejföl és a tej. Kézzel szépen összedolgoz. Puha, kissé ragadós tésztát kap; nem gyúr túl, mert akkor megkeményedik! Lisztezett deszkán 3-4x hajtogat, majd KÉZZEL 2 cm vastagra nyújt. Elvileg d = 5 cm-s, időnként lisztbe mártogatott pogácsaszaggatóval kellett volna kiszaggatni. (Ennek híján megint konyhai meggájverkedés lett a vége: kis feles pohárkával tudtam le a dolgot.) Sütőpapírral bélelt sütőlapon 10-15-20 percig süt, míg szép világosra barnul a tetejük. Frissen fogyaszt (vajjal, lekvárral, teával/tejjel), mert másnapra kopogtak ám a sconesok rendesen. Szerencsére az a kevés is rögtön elfogyott! :)
No comments:
Post a Comment