A florentin egyébként már-már a grillázsos keksz-süti kategóriájába csúszik át: aki ódzkodik az édes édességektől, annak ajánlanék inkább majd mást. Nekem mindenesetre bhorzasztóan ízlett az a fél, amit megkóstoltam (hogy azér' mégis lemeózzam, mielőtt elviszem potlecsnek -- így szép magyarosan :D)
Kell hozzá:
1 dl tejszín
1 ek méz
7,5 dkg nádcukor
1 cs vaníliás cukor
3 dkg vaj
4 dkg aszalt vörös áfonya
10 dkg mandulalapocska
4 dkg graham liszt
csipet só
Így készül:
Sütőt előmelegít 180 fokra. A tejszínt, a cukrokat, a mézet és a vajat egy lábosban kis lángon kevergetve összeolvaszt. Közben (vagy előtte) felaprít a vörös áfonya. A manndorlalapokkákat és az aszalt áfonyát a tűzről levett olvadékba forgat. Végül hozzáad a sós liszt. Vajazott-lisztezett tepsibe, egymástól jó távolra (mert szétterülnek majd) evőkanalanként beleadagol a massza (nekem két körben sikerült megsütnöm). Érdemesebb rögtön szétlapítani őket, mintsem halmocskákban gondolkozni: úgy is szétcsúsznak a szélrózsa minden irányába. ;)
9-10 percig süt, amíg meg nem aranybarnul a szélük. Kicsit hűt, és vigyázva vesz ki, tesz ki tálra, mert úgy szilárdulnak, ahogy hűlnek. Ha kihűltek, dobozba velük!
Szerintem nyammm! :)
Receptért hála és köszönet KicsiVúnak.
-------------------------
Florentin with dried cranberries, or cranberry florentin
A quick, delicious dessert for those in for real sweet-things! ;)
Ingredients:
- 100 ml cream / butterfat
- 1 tbsp honey
- 2 tbsp vanilla sugar
- 75 g brown sugar
- 30 g butter
- 100 g chipped almond
- 40 g dried cranberry
- 3-4 tbsp flour (use rice flour if you want it gluten free ;)
Preparation:
- Preheat oven (180 degrees C).
- Cook cream, honey, sugars and butter on low fire until they all melt together.
- Turn off heat, and add chipped almonds, then the cranberries.
- Add flour, mix thoroughly.
- Butter an oven pan.
- Put tbsps of "to-be-florentins" a few cms apart from each other. (I managed them into 0.5-1 cm thick "discs" -- see the pic.)
- Put in the oven for 6-10 minutes.
- They are ready when the edges start to turn golden brown.
- Take them out of the oven and let them cool (room temperature ;) -- when they're still hot, they are flexible, so be careful not to "ruin" the masterpiece(s) :D
No comments:
Post a Comment