Sunday, 21 March 2010

Aszalt vörösáfonyás florentin / Cranberry florentin

Ezt a sütit vittem ma Lénáéknak cserébe azért, hogy Gyuri megbütyköli a drótcsacsit: most gyönyörű, vadonás új, retro fehér csíkos külsőkkel gurulunk majd szerte a városban (az egyéb pici beállításokról, csavarozásokról, odarögzítésekről nem is beszélve) -- juhhhééé!!! :) :) :)

A florentin egyébként már-már a grillázsos keksz-süti kategóriájába csúszik át: aki ódzkodik az édes édességektől, annak ajánlanék inkább majd mást. Nekem mindenesetre bhorzasztóan ízlett az a fél, amit megkóstoltam (hogy azér' mégis lemeózzam, mielőtt elviszem potlecsnek -- így szép magyarosan :D)



Kell hozzá:
1 dl tejszín
1 ek méz
7,5 dkg nádcukor
1 cs vaníliás cukor
3 dkg vaj
4 dkg aszalt vörös áfonya
10 dkg mandulalapocska
4 dkg graham liszt
csipet só

Így készül:
Sütőt előmelegít 180 fokra. A tejszínt, a cukrokat, a mézet és a vajat egy lábosban kis lángon kevergetve összeolvaszt. Közben (vagy előtte) felaprít a vörös áfonya. A manndorlalapokkákat és az aszalt áfonyát a tűzről levett olvadékba forgat. Végül hozzáad a sós liszt. Vajazott-lisztezett tepsibe, egymástól jó távolra (mert szétterülnek majd) evőkanalanként beleadagol a massza (nekem két körben sikerült megsütnöm). Érdemesebb rögtön szétlapítani őket, mintsem halmocskákban gondolkozni: úgy is szétcsúsznak a szélrózsa minden irányába. ;)
9-10 percig süt, amíg meg nem aranybarnul a szélük. Kicsit hűt, és vigyázva vesz ki, tesz ki tálra, mert úgy szilárdulnak, ahogy hűlnek. Ha kihűltek, dobozba velük!
Szerintem nyammm! :)

Receptért hála és köszönet KicsiVúnak.



-------------------------

Florentin with dried cranberries, or cranberry florentin

A quick, delicious dessert for those in for real sweet-things! ;)


Ingredients:
  • 100 ml cream / butterfat
  • 1 tbsp honey
  • 2 tbsp vanilla sugar
  • 75 g brown sugar
  • 30 g butter
  • 100 g chipped almond
  • 40 g dried cranberry
  • 3-4 tbsp flour (use rice flour if you want it gluten free ;)


Preparation:
  • Preheat oven (180 degrees C).
  • Cook cream, honey, sugars and butter on low fire until they all melt together.
  • Turn off heat, and add chipped almonds, then the cranberries.
  • Add flour, mix thoroughly.
  • Butter an oven pan.
  • Put tbsps of "to-be-florentins" a few cms apart from each other. (I managed them into 0.5-1 cm thick "discs" -- see the pic.)
  • Put in the oven for 6-10 minutes.
  • They are ready when the edges start to turn golden brown.
  • Take them out of the oven and let them cool (room temperature ;) -- when they're still hot, they are flexible, so be careful not to "ruin" the masterpiece(s) :D

No comments:

Post a Comment