Wednesday, 5 May 2010

Meggyszósz

Imádom a gyümölcsszószokat, frissből, fagyasztottból, kompótizáltból -- mindegy, mert mindegyik nagyon finom (és eccerű és gyors)! Ma a rántott sajt és a barna rizsa mellé meggybefőttből készült el: egykörös köreimben szokás szerint nagy sikert aratott :D



Kell hozzá:
1 üveg magozott meggybefőtt
2-3 ek nádcukor
3 szem szegfűszeg
kevés facsart citromlé
1 pohár tejföl
3-4 ek liszt (most grahammel dolgoztam, amitől vicces grízes jelleget kapott az egész; nekem nagyon ízlett, de kevésbé elszántak maradhatnak a sima lisztnél ;)

Így készül:
A meggyet a levével, a szegfűszeggel, a cukorral és egy kis frissibe' facsart citromlével felforral. A tejfölt kikever a liszttel, majd a fortyogó meggyes lébe dűtt. Türelmesen keverget kis lángon forralva tovább a katyvaszt, amíg besűrűsödik. (Részemről szeretem, ha masszaszerűbb, semmint öntet jellegű a gyümölcsszósz, de a lisztadaggal való kísérletezéssel mindenki kidekázhatja magának a számára legbarátibb állagot.) Ha kész, szobahőmérsékeltűre hűt (hűlés közben tovább sűrűsödik!). Rántott sajt, rántott húsfélék, sült húsok mellé tálal, vagy néhány órára hűtőbe téve desszertként fogyaszt.

No comments:

Post a Comment