Friday, 22 April 2011

Fehér csokis-bazsalikomos tiramisu / White chocolate & basile tiramisu

A bazsalikomos fehér csoki likőr népszerűségéből kiindulva, és a mascarpone szavatossági idejének lejártára való tekintettel gyorsan felhasználtam, amit kellett, és amit csak értem. :D
Az eredmény egy igen finom variáció az eggyel klasszikusabb tiramisura -- tessék kipróbálni bátran! ;)


Kell hozzá:
  • 4 tojás
  • 1 csomag babapiskóta
  • 4 ek porcukor
  • 100 g fehér csoki (Boci :)
  • 1-2 ek bazsalikom
  • fehér rum
  • 500 g mascarpone
  • 4 dl tejes kávé
  • cukrozatlan kakaópor


Így készül:
  • A tojásfehérjéket csipet sóval és 2 ek porcukorral habbá ver.
  • A sárgákat a másik 2 ek porcukorral fehéredésig ver.
  • A fehér csokit gőz fölött megolvaszt, majd a mascarponéval elkever; ebbe belekever a bazsalikom, majd az egészet eldolgoz a sárgájás masszával.
  • Hozzáad a rum (én köbö 1-1,5 dl-rel dolgoztam).
  • Végül az egészbe beleforgat a felvert fehérjés habot.
  • Közben elkészít a dögerős kávét, amit tejeskávévá hígít.
  • Ebbe egyenként mindkét oldalán belemártogat egy pillanatra a babapiskótákat.
  • Egy mélyebb porcelán- vagy jénai tálban a következő sorrendben kezdi el rétegelni a dolgokat: kávéba szottyogtatott babapiskóta, krém, kávés babapiskóta, krém.
  • A tetejét szépen megszitál kakaóporral, és az egészet lefedve/lefóliázva hűtőbe tesz egy éjszakára (min. 5 órára).
Nyamm! :)



--------------------------

Since the basile-white chocolate liqueur has been such a success with everyone around me, I decided to try the combination elsewhere as well. This is how this variation on the tiramisu theme came to be. It's extremely delicious: do not hesitate to give it a try. ;)


You'll need:
  • 4 eggs
  • 1 pack of lady fingers
  • 4 tbsp powdered (cane) sugar
  • 100-150 g white chocolate
  • 1-2 tbsp basile
  • white rum
  • 500 g mascarpone
  • 400 ml coffee with milk
  • cocoa powder


Preparation:
  • Beat white of the eggs with a pinch of salt and 2 tbsp of powdered sugar.
  • Beat the vitelluses with the other 2 tbsp of powdered sugar until white.
  • Melt white chocolate slowly over inderect heat (e.g. steam); cool it, and mix with mascarpone and basile.
  • Mix it with the beaten vitelluses.
  • Add rum (100 to 150 ml at least).
  • Add the hard-beaten whites carefully.
  • Prepare coffee -- mix it with milk if you feel like.
  • Dip lady fingers into the coffee for a few seconds.
  • Take a suitable bowl and start layering in the following order: coffee-bathed lady fingers, cream, coffee-bathed lady fingers, cream.
  • Sift cocoa powder on top.
  • Store in fridge for one night (at least 5 hours) before serving.
Have a good appetite! :)

No comments:

Post a Comment