Monday, 25 April 2011

Avokádókrém / Cream of avocado

Húsvét alkalmából észrevettem, hogy a csütörtöki avokádó mára már erősen megérett, tehát sürgősen fel kell használnom valamihez. Csábító volt a "magában elfogyaszt" típusú megközelítés (olyan finom nyersen is!!! :) , de a délelőtti Guy Debord-agymenésben való zsibbasztó elmélyülés után úgy döntöttem, igazán megérdemlek egy kis frítájmot a konyhában: addig is magában spektakulálódik a gondosan becsukott könyv...

Csuti barátosnémat már láttam ilyen kencét kotyvasztani; szóval emlékcafatokból építkezve próbáltam alkalmatos recipét keríteni 'az nagy végtelennek tetsző világhálón' -- böngészgetés közben pedig rájöttem, hogy megint beletenyereltem a végtelenségig variálható & nevetségesen egyszerű témakörbe. Merthogy az avokádókrémbe tulajdonképpen bármi mehet, ami épp van itthon. Ezen felbuzdulva összeszedtem mindent, ami csak beleillik (van olyan, hogy: "beleillhet"? :D) a tervbe, és csoda finom zöld krémet kutyultam ki se perc alatt. Most várom az estét, hogy ízösszeállva jól pirítósra kenődjön. És megegyük. Az egészet. ;)

(Fénykép változatlanul nincs; kütyü hiányában... :S)


Kell hozzá:
  • 1 érett avokádó
  • 1 kk dijoni mustár
  • 1 ek tejföl
  • késhegynyi só
  • késhegynyi bors
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 szál újhagyma
  • 1 kk frissen facsart citromlé


Így készül:
  • Az avokádót megpucol, kimagoz, és apróra szel.
  • Az újhagymát megpucol, és felkarikáz.
  • Minden hozzávalót turmixgépbe dob (fokhagymát áttörve! ;)
  • Jól összeturmixol.
  • Kóstol, ízlés szerint utánaízesít.
  • Jól zárható dobozkában hűtőben tárol.
  • Pirítóssal fogyaszt (de pölö salátákhoz is kiváló lehet).
Nagyon jó étvágyat hozzá! :)




--------------------------

My menu for Easter. No, just kiddn'!!! :D

To cut a short story even shorter: I had to use the avocado; otherwise it would have met a very undignified, rotted end, and I did not want that to happen, of course. ;)

So, instead of eating it as it was (which I would have liked to do very much, believe me: I simply luv it :) :) :) , I decided to try out something new (that is, new to me): cream of avocado. And YEAY, it turned out super easy (mind you, I was a bit upset about that: I would have been willing to spend more time in the kitchen but I know I have loads of work to do, so...), and most of all incredibly yummy! :)


Ingredients:
  • 1 ripe avocado
  • 1 tsp Dijon mustard
  • 1 tbsp cream
  • 1 tsp fresh lemon juice
  • 1 green onion
  • 1 garlic clove
  • salt
  • ground black pepper

Preparation:
  • Peel avocado. Cut into small pieces.
  • Peel green onion, and cut into small pieces.
  • Peel and crush garlic.
  • Mix everything in a food processor, and process until creamy.
  • Store in the fridge.
  • Serve with toast.
Have a very good appetite! :)

No comments:

Post a Comment