Sunday, 25 August 2013

Florentine

Mostanában - pénztárcához mérten persze - kísérletezgetek a roppanós-csokis florentine receptjével -- a titok nyitja szerintem a jó csokoládé és a milliméter vékonyan kisütött florentine-tészta. ;)



Kell hozzá:
  • 1 dl tejszín
  • 7 dkg cukor
  • 1 cs vaníliáscukor
  • 1 ek méz
  • csipet só
  • 3 dkg vaj
  • 12 dkg hántolt mandula
  • 1 marék maszola (opcionális)
  • 3-4 csapott ek liszt
  • jó minőségű étbevonó

Így készül:
  • Sütőt előmelegítem 175°-ra.
  • A tejszínt a cukrokkal, a mézzel, pici sóval kis lángon, állandóan kevergetve egybeolvasztom.
  • Hozzáadom a vajat.
  • Hozzáadom a mandulát (és ha, akkor a mazsolát is).
  • Kanalanként csomómentesen belekeverem a lisztet.
  • Egy nagy tepsit sütőpapírral bélelek, amin a masszát hűdevékony rétegben elsimítom.
  • Sütőben 10-12 perc alatt készre sütöm (szélei megpirulnak).
  • Amíg hűl, vízgőz felett megolvasztom a csokit.
  • A kihűlt florentine-t kis téglalapokra vágom, egyenként vékonyan megkenem őket a csokival, majd hűtőben dermesztem.

------------------------------

The trick to the ideal florentine, in my opinion, is thickness (it should be very thin, 1 mm or so) and good quality chocolate that "congeals" in the expected way, not melting all over the place.


Ingredients:
  • 100 ml cream
  • 70 g sugar
  • 1 tbsp vanilla sugar
  • 1 tbsp honey
  • salt
  • 300 g butter
  • 120 g peeled almonds
  • 1-2 tbsp raisins (optional)
  • 3-4 level tbsp flour
  • quality dark chocolate to line the florentines

Preparation:
  • Preheat oven at 175C°.
  • Melt cream, sugars and a tiny pinch of salt by stirring with a wooden spatula over low heat.
  • Add butter.
  • Add almonds (and raisins).
  • Stir in the flour, one spoon at a time.
  • Take a big baking sheet, cover it with baking paper, and spread the dollop evenly and in a very thin layer.
  • Bake for 10-12 minutes (edges will get roasty brown).
  • Cool at room temperature.
  • Melt chocolate over bain-marie.
  • Cut the big florentine into tiny squares.
  • Coat them one-by-one with a thin layer of chocolate.
  • Put into fridge to "congeal" chocolate faster.

No comments:

Post a Comment