Kell hozzá:
- 1 dl tejszín
- 7 dkg cukor
- 1 cs vaníliáscukor
- 1 ek méz
- csipet só
- 3 dkg vaj
- 12 dkg hántolt mandula
- 1 marék maszola (opcionális)
- 3-4 csapott ek liszt
- jó minőségű étbevonó
Így készül:
- Sütőt előmelegítem 175°-ra.
- A tejszínt a cukrokkal, a mézzel, pici sóval kis lángon, állandóan kevergetve egybeolvasztom.
- Hozzáadom a vajat.
- Hozzáadom a mandulát (és ha, akkor a mazsolát is).
- Kanalanként csomómentesen belekeverem a lisztet.
- Egy nagy tepsit sütőpapírral bélelek, amin a masszát hűdevékony rétegben elsimítom.
- Sütőben 10-12 perc alatt készre sütöm (szélei megpirulnak).
- Amíg hűl, vízgőz felett megolvasztom a csokit.
- A kihűlt florentine-t kis téglalapokra vágom, egyenként vékonyan megkenem őket a csokival, majd hűtőben dermesztem.
------------------------------
The trick to the ideal florentine, in my opinion, is thickness (it should be very thin, 1 mm or so) and good quality chocolate that "congeals" in the expected way, not melting all over the place.
Ingredients:
- 100 ml cream
- 70 g sugar
- 1 tbsp vanilla sugar
- 1 tbsp honey
- salt
- 300 g butter
- 120 g peeled almonds
- 1-2 tbsp raisins (optional)
- 3-4 level tbsp flour
- quality dark chocolate to line the florentines
Preparation:
- Preheat oven at 175C°.
- Melt cream, sugars and a tiny pinch of salt by stirring with a wooden spatula over low heat.
- Add butter.
- Add almonds (and raisins).
- Stir in the flour, one spoon at a time.
- Take a big baking sheet, cover it with baking paper, and spread the dollop evenly and in a very thin layer.
- Bake for 10-12 minutes (edges will get roasty brown).
- Cool at room temperature.
- Melt chocolate over bain-marie.
- Cut the big florentine into tiny squares.
- Coat them one-by-one with a thin layer of chocolate.
- Put into fridge to "congeal" chocolate faster.
No comments:
Post a Comment