Saturday, 3 August 2013

Mustáros lazac párolt zöldségekkel / Salmon with mustard and steamed vegetables

Nem írok mennyiségeket, mert szemre mindenki eldöntheti, az ő háza táján mekkora mennyiség fogy el per kopf. Az elkészítés roppantul egyszerű, igazából méricskélés nélkül is biztos siker.


Kell hozzá:
  • lazac
  • mustár
  • vaj
  • zöldségek (pl. brokkoli, cukkini, sárgarépa)


Így készül:
  • A lazacot megmosom, lecsepegtetem és jól megkenem minden oldalról mustárral.
  • Egy órát hűtőbe teszem.
  • A sütőt előmelegítem 120°C-ra.
  • A mustáros lazacot vajjal kikent tepsibe teszem, majd beteszem a sütőbe.
  • Miközben a lazac pirul, megpucolom, megmosom, nagyjából egyforma szeletekre vágom a zöldésgeket.
  • Vízgőz fölött félpuhára párolom, majd a párolóból kivéve ízlés szerint sózom.
  • A pirult lazaccal tálalom.
  • (Belátom, ha nem feltétlenül vonzó, ahogy a fehérje kicsapódott a hal tetején, de finom!! ;)

Váljék mindenki kedves egészségére!


----------------------

I shall not give you measurements because I am sure everyone can estimate the quantity of fish and vegetables that you and your fellow table mates are capable of tucking in :)

Ingredients:
  • salmon
  • mustard
  • butter
  • vegetables (e.g., broccoli, courgette, carrots -- whatever you have at home, really)
  • salt

 Preparation:
  • Wash salmon and besmear richly with mustard on both sides.
  • Put in the fridge for at least an hour.
  • Preheat oven at 120°C.
  • Butter an baking sheet and put the salmon on it.
  • Put in the oven until light rosy-brown on top.
  • In the meantime, peel, wash and chop vegetables to roughly the same size.
  • Steam over water until half cooked.
  • Add salt according to taste, and serve with the roasted salmon.
  • (I am sure some of you might find the precipitated protein on top of my salmon less encouraging, but it's still yummy! ;)
Have a good appetite!

No comments:

Post a Comment