Kell hozzá (4 főre):
- 70-80 dkg gyümölcs vegyesen (pl. ribizli, málna, áfonya, szeder, barack, szilva, eper, ami épp szezonális) (én most feleadagot sütöttem szeder, áfonya, őszibarack, sárgabarack és szilva kombóból)
- 4 tojás
- csipet só
- 7,5 dkg nádcukor + 2-3 evőkanál
- 200 ml habtejszín
- 1/2 tk kardamompor
- porcukor szóráshoz
Így készül:
- A sütőt előmelengetem 175 fokra.
- A gyümölcsöket megmosom, lecsepegtetem; az eperet félbe-négybe vágom; a barackot-szilvát magozom és felszelem.
- A gyümölcsöket jénai tál alján elegyengetem és megszórom 2-3 ek nádcukorral.
- A tojásokat megmosom, feltöröm, és a fehérjét a sárgájától elválasztom.
- A fehérjéket egy csipet sóval habbá verem.
- A sárgáját a cukorral és a kardamomporral fehérre verem.
- 100 ml tejszínt habbá verek.
- A sárgájába forgatom először a fehérjehabot, majd a tejszínhabot.
- A lágy masszát a gyümölcsökre öntöm.
- 20-30 perc alatt készre sütöm, míg a teteje szépen meg nem aranybarnul. (Ha túl hamar pirul a teteje, jénai fedővel, vagy alufóliával lefedem!)
- Rácson hűtöm.
- Langyosan tálalom: porcukorral szórom (ízlés szerint, el is hagyható) és a maradék 100 ml felvert tejszínhabbal díszítem.
Jó étvágyat hozzá! :)
------------------------
A receipt I came across in Foodies, a Dutch magazine for food-lovers and home cooks. The original name for the dish is "Zomerfruitgratin met slagroom" -- yummy!! ;)
Ingredients (for 4):
- 700-800 g seasonal fruit (e.g., blueberry, redburry, cranberry, peaches, plum -- whatever you have at home) (I used peaches, cranberries and plum for this one)
- 4 eggs (whites and yolks apart)
- salt
- 75 g cane sugar + 2-3 tbsp
- 200 ml whipped cream
- 1/2 tsp cardamom powder
- icing sugar
Preparation:
- Preheat oven at 175.
- Wash and prepare fruits (peel, chop, whatever it requires).
- Put fruits in a heatproof casserole, and sprinkle with 2-3 tbsp cane sugar.
- Beat egg whites stiff with a bit of salt.
- Beat yolks + cardamom + 75 g sugar until creamy white (~5 minutes).
- Prepare whipped cream.
- Add whites to the yolk-cream.
- Add 100 ml whipped cream to the cream.
- Pour this on top of the fruits.
- Bake in the oven for 20-30 minutes, until the top is golden brown. (In case there is a risk of the top being burnt before the whole gratin is baked, cover with aluminium foil.)
- Cool it at room temperature.
- Serve lukewarm with icing sugar (optional) + the rest of the whipped cream.
Enjoy!
No comments:
Post a Comment