Sunday, 4 August 2013

Gyümölcsös gratin tejszínnel / Fruit gratin with whipped cream

A holland Foodies receptmagazin júliusi számából capcaráztam ezt a remek recipét: könnyű, nyári, kellemesen édes és tele van sok finom gyümölccsel!



Kell hozzá (4 főre):
  • 70-80 dkg gyümölcs vegyesen (pl. ribizli, málna, áfonya, szeder, barack, szilva, eper, ami épp szezonális) (én most feleadagot sütöttem szeder, áfonya, őszibarack, sárgabarack és szilva kombóból)
  • 4 tojás
  • csipet só
  • 7,5 dkg nádcukor + 2-3 evőkanál
  • 200 ml habtejszín
  • 1/2 tk kardamompor
  • porcukor szóráshoz

Így készül:
  • A sütőt előmelengetem 175 fokra.
  • A gyümölcsöket megmosom, lecsepegtetem; az eperet félbe-négybe vágom; a barackot-szilvát magozom és felszelem.
  • A gyümölcsöket jénai tál alján elegyengetem és megszórom 2-3 ek nádcukorral.
  • A tojásokat megmosom, feltöröm, és a fehérjét a sárgájától elválasztom.
  • A fehérjéket egy csipet sóval habbá verem.
  • A sárgáját a cukorral és a kardamomporral fehérre verem.
  • 100 ml tejszínt habbá verek.
  • A sárgájába forgatom először a fehérjehabot, majd a tejszínhabot.
  • A lágy masszát a gyümölcsökre öntöm.
  • 20-30 perc alatt készre sütöm, míg a teteje szépen meg nem aranybarnul. (Ha túl hamar pirul a teteje, jénai fedővel, vagy alufóliával lefedem!)
  • Rácson hűtöm.
  • Langyosan tálalom: porcukorral szórom (ízlés szerint, el is hagyható) és a maradék 100 ml felvert tejszínhabbal díszítem.

Jó étvágyat hozzá! :)


------------------------

A receipt I came across in Foodies, a Dutch magazine for food-lovers and home cooks. The original name for the dish is "Zomerfruitgratin met slagroom" -- yummy!! ;)



Ingredients (for 4):
  • 700-800 g seasonal fruit (e.g., blueberry, redburry, cranberry, peaches, plum -- whatever you have at home) (I used peaches, cranberries and plum for this one)
  • 4 eggs (whites and yolks apart)
  • salt
  • 75 g cane sugar + 2-3 tbsp
  • 200 ml whipped cream
  • 1/2 tsp cardamom powder
  • icing sugar

Preparation:
  • Preheat oven at 175.
  • Wash and prepare fruits (peel, chop, whatever it requires).
  • Put fruits in a heatproof casserole, and sprinkle with 2-3 tbsp cane sugar.
  • Beat egg whites stiff with a bit of salt.
  • Beat yolks + cardamom + 75 g sugar until creamy white (~5 minutes).
  • Prepare whipped cream.
  • Add whites to the yolk-cream.
  • Add 100 ml whipped cream to the cream.
  • Pour this on top of the fruits.
  • Bake in the oven for 20-30 minutes, until the top is golden brown. (In case there is a risk of the top being burnt before the whole gratin is baked, cover with aluminium foil.)
  • Cool it at room temperature.
  • Serve lukewarm with icing sugar (optional) + the rest of the whipped cream.

Enjoy!




No comments:

Post a Comment