Wednesday, 8 June 2011

Csokis mogyorókrém / Chocolate peanut butter

Ez úton köszönöm Nikinek a réges-régen posztolt receptet (ami innen származik, és amit azóta egyfolytában ki szerettem volna próbálni, csak hiányzott a megfelelő ürügy és eszköz).
Csábító volna házi Nutellának nevezni, de inkább közelít a klasszikus mogyorókrémhez... csokis beütéssel ;)


2 dl-es poharakkal mérve kell hozzá:
  • 2 pohár sózatlan, pucolt, pörkölt földimogyoró (mogyis...)
  • 1 + 1/4 pohár porcukor
  • 3 ek földimogyoró-olaj
  • 1/2 pohár cukrozatlan kakaópor
  • pici só
  • 1 db igen masszív konyhai robotgép


Így készül:
  • A mogyorót jó meleg sütőben 5 percig pirít, közben néha-néha megrázogat, nehogy odakapjon.
  • A mogyorót a robotgépben addig darál, amíg pasztásodás után egészen folyékony állagúvá nem válik (idáig én sajnos nem jutottam el, mert félő volt, hogy 20-30 perc kemény küzdelem után leég a robot motorja... :P) (szóval részemről megelégedtem a "majdnem folyós" állaggal).
  • Hozzáad a cukrot, a kakaót és az olajat, és egyneműre kever.
  • Ha hűtőben tárol, nagyon összeáll. Nálam szobahőmérsékleten pihen, jól záró edényben -- így kenhető marad.
  • Részemről lekváros kenyérrel fogyasztom -- de kinek mire van ingerenciája. ;)



-----------------

So. Home made peanut butter with a hint of chocolate. Interesting AND yummy!!! :) :) :)
Especially if combined with plum marmelade on a toast. ;)


Ingredients:
  • 2 cups of unsalted, shelled and skinned peanuts
  • 1/2 cup of unsweetened cocoa powder
  • 1 + 1/4 cups of powdered sugar
  • a pinch of salt
  • 3 tbsp peanut oil

Preparation:
  • Preheat oven. Spread and roast peanuts on a cookie sheet for 5 minutes (rattle them around from time to time so that they would roast evenly).
  • Transfer peanuts to a food processor; grind them until they first become ever more pasty, and then finally liquefy.
  • Add cocoa, sugar, salt and oil to the food processor.
  • Continue to process until well blended.
  • Add more salt if needed.
  • If you store it in the fridge, your chocolate peanut butter will become REALLY thick -- which might not be that much fun, so I store it at room temperature. ;)

You'll find the original recipe on Smitten Kitchen's blog right here.

No comments:

Post a Comment