Csábító volna házi Nutellának nevezni, de inkább közelít a klasszikus mogyorókrémhez... csokis beütéssel ;)
2 dl-es poharakkal mérve kell hozzá:
- 2 pohár sózatlan, pucolt, pörkölt földimogyoró (mogyis...)
- 1 + 1/4 pohár porcukor
- 3 ek földimogyoró-olaj
- 1/2 pohár cukrozatlan kakaópor
- pici só
- 1 db igen masszív konyhai robotgép
Így készül:
- A mogyorót jó meleg sütőben 5 percig pirít, közben néha-néha megrázogat, nehogy odakapjon.
- A mogyorót a robotgépben addig darál, amíg pasztásodás után egészen folyékony állagúvá nem válik (idáig én sajnos nem jutottam el, mert félő volt, hogy 20-30 perc kemény küzdelem után leég a robot motorja... :P) (szóval részemről megelégedtem a "majdnem folyós" állaggal).
- Hozzáad a cukrot, a kakaót és az olajat, és egyneműre kever.
- Ha hűtőben tárol, nagyon összeáll. Nálam szobahőmérsékleten pihen, jól záró edényben -- így kenhető marad.
- Részemről lekváros kenyérrel fogyasztom -- de kinek mire van ingerenciája. ;)
-----------------
So. Home made peanut butter with a hint of chocolate. Interesting AND yummy!!! :) :) :)
Especially if combined with plum marmelade on a toast. ;)
Ingredients:
- 2 cups of unsalted, shelled and skinned peanuts
- 1/2 cup of unsweetened cocoa powder
- 1 + 1/4 cups of powdered sugar
- a pinch of salt
- 3 tbsp peanut oil
Preparation:
- Preheat oven. Spread and roast peanuts on a cookie sheet for 5 minutes (rattle them around from time to time so that they would roast evenly).
- Transfer peanuts to a food processor; grind them until they first become ever more pasty, and then finally liquefy.
- Add cocoa, sugar, salt and oil to the food processor.
- Continue to process until well blended.
- Add more salt if needed.
- If you store it in the fridge, your chocolate peanut butter will become REALLY thick -- which might not be that much fun, so I store it at room temperature. ;)
You'll find the original recipe on Smitten Kitchen's blog right here.
No comments:
Post a Comment