Azt hiszem kicsit hagyományt felrugdosó húzás volt cserkész kolbásszal dolgozni, de olyan finom!!! (És per mellesleg azon kevés húsféle közé tartozik, amit meg bírok enni...)
Az mindenesetre tény, hogy valamiért nálam ez a nyári ételek között szerepel, amit kevéssé értek, mert iszonyatosan laktató, nehéz ételről beszélünk. Ezért is került a hétvégi menüben a gyümölcsleves után. ;)
Kell hozzá:
- 5-7 nagy szem új krumpli
- 8-10 tojás
- másfél-2 rúd csabai füstölt cserkész kolbász
- 3 doboz Cserpes tejföl (ez nem a reklám helye; egyszerűen csak: nyamm! ;)
- só
- bors
- vaj
Így készül:
- A tojásokat megmos, majd sós vízben keményre főz.
- A főtt tojásokat megpucol, és centis karikákra vág.
- A krumplit megpucol, megmos, és centi vastag karikákra vág.
- Krumplikarikákat forrásban lévő sós vízben féli megfőz.
- A kolbászt felkarikáz.
- Egy kisebb tepsit kivajaz, majd a rengeteg karikázott hozzávalót elkezd rétegelni.
- Egy réteg krumpli, rá tojás, rá kolbász -- megborsoz -- jól megken tejföllel, majd jön a következő réteg. (Nekem összesen 2 jött ki ebből.)
- A záró réteg krumpli legyen.
- Közepesen erős lángon előmelegített sütőben körülbelül félóra alatt készre süt.
- 20-25 perc sütés után ízlés szerint reszelt sajttal szór a tetejét, amit pirulásig tovább süt.
------------------------
Potato casserole, which is more often than not referred to as a typical Hungarian culinary delight, is really a heavy, thick and YUMMY dish. The adjectives "heavy" and "thick" are the reason why I have always been puzzled why we are having it usually in the summer. Still it goes nicely with a cool and tasty fruit soup. ;)
Ingredients:
- 5-7 large potatoes
- 8-10 eggs
- 1.5-2 smoked sausages (I used Hungarian "cserkész kolbász" which literally translates, weird as it may sound, into "scouts' sausage")
- 3 cups of sour cream
- salt
- ground black pepper
- butter
Preparation:
- Wash and hard boil eggs in salty water.
- Peel eggs and slice them into 1 cm slices.
- Peel potatoes, wash them, slice them into 1 cm slices.
- Boil potatoes for a few minutes (till sort of half cooked) in salty water.
- Slice sausages.
- Butter a smaller oven pan and start layering the ingredients as follows:
- 1 layer of potatoes -- then a layer of eggs -- then sausages spread scarcely on top -- ground black pepper -- a layer of sour cream so that it neatly covers what's under it -- then restart with potatoes. (On the whole, I managed to lay down 2 layers.)
- The closing layer should be potatoes.
- Bake uncovered in the oven for about 30 minutes (until top potato layer gets golden brownish).
- If you would like to give it try, you can add grated cheese on top (after about 20-25 minutes of baking) and roast it until it's reddish brown ;)
No comments:
Post a Comment