Friday, 17 June 2011

Francia pirítós / French Toast

Ma boldog születésnap alkalmából megpróbálkoztam a francia pirítóssal, ami állítólag kedvelt tétel a brunch-menükön -- Ámerikában.

Akárhogy is, találtam itt egy nagyon jó receptet: kívül ropogós, belül krémes szeleteket kapunk, finom fahéjaromával. Mi most karamellaöntettel ettük: isteni :)



Kell hozzá:
  • 5-6 vastagabb szelet FRISS kenyér
  • 2 tojás
  • 1 tk őrült fahéj
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 dl tej
  • vaj/margarin a sütéshez
  • karamella-/juharszirup


Így készül:
  • A sütőt 175 fokon előmelegít.
  • A tojásokat megmos, feltör és elkever a tejjel, cukorral, fahéjjal.
  • A kenyérszeleteket addig áztat a löttyben, amíg az összeset magukba nem szívják.
  • Ekkor serpenyőben, közepes lángon, bő zsírban mindkét oldalukon világos-aranyos barnára süt a szeleteket.
  • Vajazott tepsibe tesz, majd a sütőben ropogós-barnára süt.
  • Karamellasziruppal, melegen tálal.




------------------------

French toast is a delicious, sweet start to your day: crisp on the outside, yet soft and creamy on the inside -- with a touch of the flavour of cinnamon. Yummy!!!

And since today is a happy birthday, I thought it a good idea to try out something special and make with a good start. :)



Ingredients for 2 plates:
  • 5-6 thicker slices of FRESH bread
  • 2 eggs
  • 1 pack of vanilla sugar
  • 1 tsp ground cinnamon
  • 100-120 ml milk
  • butter
  • maple/caramel syrup


Preparation:
  • Mix eggs, sugar, cinnamon and milk.
  • Dip slices of bread until they entirely soak up the eggy moisture.
  • Preheat oven at 175 degrees (Celsius).
  • Using a frying pan and a rich amount of butter, carefully fry both sides of the slices until light-golden brown.
  • Butter a baking sheet and put slices in the oven until they are crispy and brown (not dark brown, especially not black!).
  • Serve warm with maple or caramel syrup.

No comments:

Post a Comment