Sunday, 12 June 2011

Mézes zserbó torta / Honey Gerbeaud Cake

Jövő héten több születésnap is esedékes -- ami csodás, mert kiváló ürügyeim vannak/lesznek rá, hogy kipróbáljak néhány régóta esedékes tortareceptet!


A holnapi napra például Ányának rittyentettem ezt a mézes zserbó tortát. :)
Annyiban különbözik a sima mézes zserbótól, hogy fele mennyiségekkel dolgoztam, és szögletes helyett kerekre vettem a figurát: hogy igazán tortaszerű legyen. ;)


A tésztához kell:
  • 30 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 2 ek tejföl
  • 2 ek olvasztott méz
  • 5 dkg cukor
  • 3 dkg vaj
  • 1/2 kk sütőpor, vagy szódabikarbóna

A krémhez kell:
  • 2 tojás sárgája
  • 1.5 ek porcukor
  • 2 tetézett ek liszt
  • 0,32 l tej
  • 1 cs Bourbon vaníliás cukor
  • 13 dkg vaj
  • 13 dkg cukor

A mázhoz kell:
  • 200 g étcsoki
  • 3-5 dkg vaj



Így készül:
  • A tésztához a hozzávalókat jól összegyúr.
  • Sütőt előmelenget 180 fokra.
  • 6 gombócot formál, mindegyiket mm vastagságúra, szinte átlátszóra nyújt.
  • Egyenként kb. 5-5 perc alatt kisüt a lapokat.
  • A krémhez a tejet, a sárgákat, a lisztet, a porcukrot és a vaníliás cukrot csomómentesre kever, majd lassú tűzön addig keverget, amíg egészen besűrűsödik.
  • Ekkor tűzről lehúz, és szobahőmérsékleten lehűt.
  • A vajat a cukorral habosra ver, majd a kihűlt masszához kever.
  • A kész lapokat rétegelve megken a krémmel (az utolsó réteg egy tésztalap legyen).
  • A mázhoz gőz fölött megolvaszt a csokoládét, majd hozzáad a vajat: szép fényesre kever.
  • Csokimázzal bevon a tortát, majd minimum egy napra hűtőbe tesz.

Nyamm!!! :) :) :)





----------------------

My favourite variation on the classic Hungarian Gerbeaud: less substantial, less heavy, and a Xmas must with my family (no clue as to the reason why, but still it's delicious and evokes hazily glittery childhood memories definitely associated with Christmas :)
Today I prepared it for Mom's birthday for tomorrow -- hope she'll be pleased. :)

As opposed to simple Honey Gerbeaud, Honey Gerbeaud Cake is round (i.e., cake-like :D), and half the width and length (but not the height :D) of the "original" Honey Gerbeaud. So, if you would like to make it traditional, use double amounts of everything, make it rectangular, and use a big baking sheet instead of a 250 mm (in diametre) springform cake pan.


Ingredients

For the dough:
  • 300 g flour
  • 1 egg
  • 2 tbsp sour cream
  • 2 tbsp melted honey
  • 50 g sugar
  • 30 g butter
  • 1/2 tsp volatile salt
For the cream:
  • 2 egg-yolks
  • 1.5 tbsp powdered sugar
  • 2.5 tbsp flour
  • 320 ml milk
  • 1 pack of Bourbon vanila sugar
  • 130 g butter
  • 130 g sugar
For the chocolate glaze:
  • 200 g chocolate
  • 30-50g butter


Preparation:
  • Prepare the dough by mixing all ingrediants into a springy dough.
  • Preheat oven at 180 degrees (Celsius).
  • Roll out 6 bars from your dough. (Make them so thin that they are almost transparent. ;)
  • Bake each for about 5 minutes (careful not to burn the edges!).
  • Prepare the cream by thoroughly mixing 130 g butter with 130 g sugar. Put it aside.
  • Mix egg-yolk, vanila sugar, powder sugar, milk and flour until well-blended, then put it on the stove (low temperature) and cook until it becomes creamy and thick.
  • Cool cream at room temperature, then add the butter+sugar mix: blend well.
  • Layer the bars with cream (1 bar -- cream -- another bar -- cream, etc.) (the last layer should be a bar).
  • Prepare the glaze by melting chocolate over steam. Add butter. Blend well until shiny.
  • Glaze your cake with the chocolate glaze.
  • Put it in the fridge for at least 1 day.

Soooo yummy! :) :) :)

No comments:

Post a Comment