Wednesday, 5 January 2011

Polentás túrógombóc / Cottage cheese dumplings with corn-grits

Ez éppen olyan, mint a hagyományos túrógombóc, csak kukoricadarával készül, amitől gyönyörű sárga színe lesz, és azért, lássuk be, az íze is más. Én erre szavazok. ;)

Amúgy Sziromnak csináltam estebédre. Vált is kedves egészségére. :)

A főzőcske nagy tanulsága volt, hogy: VALAMI IDIHOTA KITALÁLTA, HOGY SÓZZA A ZSEMLEMORZSÁT!!! Bótilag!!! Először azt hittem, véletlenül mondjuk "panírmorzsát", vagy valami hasonló borzadványt vettem, de aztán láttam, hogy nem: valóban zsemlemorzsa van ráírva. Biztosan szerelmes volt a sózógép a gyártósoron, és megszaladt az ízesítő -- de akkor is. Egészen elkámpicsorodtam, hogy így elrontódik ez a remek étel. :S

De Szirom hálás közönség volt: a jó kollégista (nem tudom, amúgy volt-e valaha az) zsigeri indíttatásával vastagon megtejfölözte a panírt is, és mind megette. :D Én ennél egy pöttyel finnyásabb vagyok, és azzal adtam meg a zsmorzsának, hogy otthagytam! Szemrebbenés nélkül! :D

Na jó, ennyi a sztori, mindenki figyeljen, milyen morzsát vesz, és akkor jöjjön a recept -- ha már kép megint nem tudott készülni...


Kell hozzá:
  • 1/2 kg tehéntúró
  • 1 bögre (kb. 2 dl) polenta
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 3 tojás
  • zsemlemorzsa
  • néhány tk fahéj
  • tejföl
  • porcukor


Így készül:
  • A hozzávalókat összegyúr, majd 1 órát állni hagy (hogy a dara megszívja magát).
  • Sós vizet tesz fel forrni.
  • Vizes tenyérrel gombócokat gyúr, amiket a lobogó sós vízben kifőz (attól számítva, hogy feljönnek a víz tetejére, még pár percet kell főzni őket -- persze ez a gombócok méretétől is függ).
  • Egy előmelengetett serpenyőben olajon megpirít a zsmelemorzsa, amihez 1-2-3 tk fahéjat is ad.
  • A kész gombócokat kiszed a vízből és lecsepegtet.
  • A fahéjas morzsába hemperget, majd tejföllel, porcukorral tálal.

Jó étvágyat! :)




----------------------

Ingredients:
  • 500g non-salted cottage cheese
  • 200ml corn-grits
  • 50g vanilla sugar
  • 3 eggs
  • bread crumbs
  • ground cinnamon
  • sour cream
  • icing sugar

Preparation:
  • Using your hands, mix all ingredients together, and let is rest for an hour.
  • Boil water (with a pinch of salt in it).
  • Using your palms (wet), form balls from the mixture, and add them to the boiling water.
  • Your dumplings are good when they come up to the surface -- let them boil for another few minutes, check one of them to make sure it is entirely cooked (i.e., split one of them into two :D).
  • Fry bread crumbs with 1-2-3 tsp of ground cinnamon on oil in a frying pan.
  • Welter the dumplings in it.
  • Serve with sour cream and icing sugar.

Have a very good appetite! :)

No comments:

Post a Comment