Saturday 19 October 2013

Citromos-levendulás keksz / Lemon-lavender biscuits

Unokahúgom nagyon szereti a levendulát, ezért gondoltam, készítek valami levendulásat. Ugyan ennél levendulásabb levendula-ízhatásra számítottam, de a keksz teasütemény kategóriában nagyon finom és omlós állagú. Köszönet érte az Édes otthonunk némi sóval blog szerzőjének! :)


Kell hozzá:
  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg RAMA
  • 3 tojás sárgája
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1/2 citrom leve (vagy egy negyedé ;)
  • 3 tk szárított levendulavirág porítva
  • 2 csipet só

Így készül:
  • A hozzávalókat gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom.
  • A tésztát fóliába csomagolom és 1-3 órán át hűtőben pihentetem.
  • A sütőt előmelegítem 200°C-ra.
  • Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtom és kiszaggatom.
  • Sütőpapírral bélelt tepsiben 10-12 percig sütöm.
  • Szobahőmérsékletre hűtés után jól zárható fémdobozban tárolom. (Ha nem fogy el előbb :)

--------------------------------------

Since my niece really loves lavender, I thought I might as well try and bake something with lavender in it. Although the taste is less lavendery than I would have assumed, the biscuits are delicious and their consistency is pretty close to the very best of shortbreads. Yumm! :)



Ingredients:
  • 300 g flour
  • 120 g icing sugar
  • 200 g margarine
  • 3 egg yolks
  • zest of 1/2 lemon
  • grated peel of 1/2 lemon
  • 3 tsp grated dried lavender flower
  • 2 pinches of salt

Preparation:
  • Mix ingredients quickly, knead them into a springy, semi-sticky dough.
  • Pack the dough in kitchen foil, and let rest for 1-3 hours in the fridge.
  • Preheat oven at 200 °C.
  • Roll your dough to a thickness of ~3 mm and  cut out the biscuits.
  • Lay a baking tray with baking sheet, and bake buiscuits for 10-12 minutes.
  • When cooled to room temperature, they should be stored in a metal container (lid-on! ;) .

No comments:

Post a Comment