Thursday, 24 January 2013

Lencsefasírt / Lentil cakes

Vegán-költséghatékony hétvégi főzelékfeltétem következik -- Kíváncsi Szakács nyomdokain haladva.


Kell hozzá:
  • 25 dkg lencse
  • 1/2 fej vörös hagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 tk só
  • késhegynyi bors
  • késhegynyi piros paprika
  • 2 tk majoranna

Így készül:
  • A lencsét jól átmos, leszűr, majd éjszakára vízbe áztat (jól lepje el).
  • A lencsét leönt, ledarál.
  • A hagymákat apróra vág.
  • Lencsét hagymával összegyúr, hozzáad sót, borsot, pirospaprikát és majorannát.
  • Jól egybe gyúr, majd állni hagy fél-1 órára.
  • Vizes kézzel tenyérközépnyi pogácsákat formáz.
  • Kis-közepes lángon és annyi olajban, ami majdhogynem ellepi a pogácsákat, szép pirosas-barnára süt.

Főzelék- vagy salátafeltétként, csak magában, vagy kenyérrel is nagyon-nagyon finom. :)

Jó étvágyat hozzá!


------------------------------

This weekend I prepared vegan (and super cost-effective) lentil cakes as topping for my potato stew (on which I am still working). The cakes turned out YUMMY!! :) :) :)

Ingredients:
  • 250g lentils
  • 1/2 onion
  • 4-5 (or more :) clovs of garlic
  • 1 tsp salt
  • a pinch of ground black pepper
  • a pinch of ground red pepper (Hungarian "pirospaprika")
  • 2 tsp ground marjoram

Preparation:
  • Wash lentils, and soak them in 1/2-3/4 l water for a night.
  • Pour off water.
  • Grind lentils.
  • Chop onion and galic.
  • Mix lentil paste with onion garlic, salt, black & red pepper, and marjoram.
  • Let it rest for 1/2-1 hour.
  • Using your bare hands, shape the mixture into small patties (the size of the centre of your palm ;)
  • Fry them in a pan, over small/medium heat, in as much oil that barely covers them.

Serve with stew, salads, dippings, with bread, or in itself.

Have a good appetite! :)

No comments:

Post a Comment