Wednesday, 8 February 2012

Rozmaringos kacsa / Rosemary duck

Mivel a karácsonyi menü a kevéssé hagyományos, ám annál csoda finomabb (mangalicakolbászos!!) rakott krumpli & házi rákóczi túrós kombó volt, megmaradt lefagyasztva az a két kacsacomb, amit amúgy az ünnepre beújítottam. Ezek most előkerültek a mélybe hűtődésből, hogy jóízű, egyszerűen elkészülő estebéd gyana varázsolódjanak az asztalként működő rajztáblára... ;)



Kell hozzá:
  • 2 kacsacomb
  • őrült bors
  • apróra vágott/őrült rozmaring
  • víz

Így készül:
  • A kacsacombokról leszedeget esetlegesen ott maradt tollakat, tolltokokat, majd jól átmos, lecsepegtet.
  • Sóval, borssal és rengeteg rozmaringgal alaposan bedörzsöl mindenhol.
  • Fél-egynéhány órára hűtőben állni/pácban hagy.
  • Vastagfalú tepsit előmelegít közepes lángon; kacsacombok bőrét jól bevagdos.
  • 5-6 percig lassú lángon bőrrel lefelé süt/melegít, hogy a zsírját jól kiadja.
  • Ha zsír kiengedett, kacsacombokat megfordít, vízzel felönt úgy, hogy színig lepje a madárkák lábait, majd fedő alatt készre párol -- vizet, ha kell, időnkét utána tölt.
  • Ha puha a hús (csak úgy szalad bele a kés), fedőt levesz, zsírjára lesüt.
  • Végül combokat megfordít és az imigyen alulra került bőrös részt nagyobb lángon ropogós-pirosra süt.
  • Krumplipürével, savanyúsággal tálal.
  • Jóízűen befal. :)


Itt (is) köszönöm a telefonról felblútúszolt technikai segítséget a képek készítőjének, a rá eső fejadag lelkes eltüntetőjének! :)

---------------------------

Usually, we have duck for Xmas but since last time we had a less conventional go at holiday traditions and had potato casserole (with super delicious mangalica kolbasz!!) & rákóczi túrós, I banished 2 duck legs into the depths of the tiny freezer. Now we recovered them to prepare something simple and tasty for dinner. ;)


What you'll need:
  • duck legs
  • salt
  • ground black pepper
  • ground rosemary
  • water
Preparation:
  • Wash duck legs and make a few cuts on the skin (so that the fat would pour our more easily).
  • Rub duck legs with salt, pepper and a great amount of rosemary. Marinade for 1/2 to 3 hours.
  • Place a large frying pan over medium heat and add the duck legs, skin side down. Fry until most of the fat from under the skin has rendered down and the skin is golden brown.
  • Turn the duck over, add water, cover the pan and stew until ready.
  • Take cover off and cook until there's only fat under the legs. Turn skin side down again, and fry on bigger heat until crispy red.
  • Serve with mashed potatoes and pickles.
Have a very good appetite! :)

No comments:

Post a Comment