Nagynéném csinált ilyet a márciusi közös szülinapi-névnapi hepajra.
Otthon aztán én is kísérleteztem vele: karfiollal, sárgarépával és brokkolival, mindkettőből volt egy kevés ;)
Kell hozzá:
- 1/2 kg filézett csirkemellye
- zöldségek (sárgarépa, brokkoli, padlizsán, karfiol, cukkini, zöldborsó, hagyma - ami épp van otthon, akár kombóban is)
- kókuszzsír
- 1 nagy pohár tejszín/tejföl
- 1 nagyobbacska tojás sárgája
- só
- majoranna / koriander / bármilyen fűszer, amit szeretnénk, ha benne lenne
- sajt
Így készül:
- Sütőt előmelegít 170 fokra.
- A csirkét megpucol, megmos, majd széltében félcenti vékony szeletekre szel.
- Egy tepsit kivajaz/kizsíroz, és a csirkéket az alján szépen elhelyez úgy, hogy teljesen befedjék a tepsi fenekét.
- Csirkét megszór sóval.
- A zöldsége(ke)t megmos, pucol (ha kell). Brokkoli-karfiol esetében kisebb rózsákra bont, egyéb zöldségeket karikára/szeletekre szel, majd elegyenget a húson.
- Ha van rá igény, ezen a ponton mehet(nek) bele a fűszer(ek).
- A tejfölt a sárgával kikever (esetleg pici sóval, borssal, szerecsendióval, hogy besameles hatást érjünk el), majd a zöldségekre önt-egyenget.
- A tetejére jóó sok sajtot reszel.
- Sajtpirulásig süt.
Jó étvágyat hozzá! :)
------------------------
Easy-fast-yummy -- for hasty evenings. (No photos: by the time I realized I should have made some, the dish was all gone. Which is kind of a complient, by the way :)
Ingedients:
Preparation:
- 500 g chicken breast fillet
- vegetables (whatever you have at home: carrot, broccoli, brussels sprouts, cauliflower, onions, peas, eggplant etc.)
- coconut oil
- 1 cup double cream
- 1 egg yolk
- salt
- spices (whatever you feel comfortable with: marjoram, coriander, nutmeg)
- cheese
Preparation:
- Preheat oven at 170°.
- Wash chicken. Cut it into thin slices.
- Butter a casserole, and layer chicken evenly on the bottom so that (preferably) there is no gap between the slices.
- Add salt.
- Wash and peel vegetables, then - depending on what sort of vegetable you work with - cut it/them, chop it/them, whichever method is suitable for the purpose, and spread on top of the chicken.
- Add spices if you feel like.
- Mix double cream with egg yolk (add a little salt+pepper+ground nutmeg if you wish to make it Bechamel-like), and pour it evenly into the casserole.
- Grate cheese on top.
- Put it into the oven until the cheese is rosy, and crisp.
Have a good appetite! :)
No comments:
Post a Comment