Sunday 3 March 2013

Zöldséges-magos juhtúró álmediterrán kenyérszeletekkel / Sheep quark with vegetables and seeds served with fake Mediterranean slices of bread

Mit is mondhatnék: az elnevezés elég nyakatekert, de majd a kép és a leírás alapján remélem, érthetőbb lesz, miért a blikfangos cím.

Az úgy volt, hogy ma este lesz szülinapi parti Anyáéknál (ahová fantasztikus brownie tortát sütöttem!!) (amiből én ugyan a diéta miatt nem ehetek, de igazából nem is akarok, viszont nekik naggyon fog ízleni, az is biztos :) Így nem akartam nagyon megtömni a pocakom ebédre. Kérdés, hogy ilyenkor mit eszünk -- két sütés, egy fordítás és egy vasárnapiőstermelőipiacra lenézés között.



És akkor (Eszterkét idézve) "jutott eszembe számtalan szebbnél szebb gondolat": Lilike egy időben annyit mesélt a magos-gyümölcsös túróiról, Eszterke pedig valami jamieoliveres csoda recept kapcsán épp tegnap regélt arról, mi mindent lehet olajba beledobálni, mielőtt focacciadarabkákat, vagy krutont tennénk bele pirulni.

Ez lett az ad hoc bréjsztorming eredménye:


A zöldséges túróhoz kell:
  • 10 dkg juhtúró
  • 1 szál újhagyma
  • 1 kisebb paradicsom (vagy 2-3 koktélparadicsom)
  • 1/2-1 marék tökmag
  • koriander

Az álmediterrán kenyérszeletkékhez most a következőket használtam:
  • 2 ek kókuszolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1/2 fej kicsi lilahagyma
  • pici rozmaring
  • 1 korpás zsemle (háhá: mondtam én, hogy ál!)
 
Így készül:
  • Olajat felhevít serpenyőben.
  • Benne megpirít az (előzetesen megpucolt) apróra szelt fokhagyma és lilahagyma.
  • Hozzáad a rozmaring, majd a vékonyabb csíkokra szelt zsemlye.
  • Zsemlyeszeleteket minden oldalról meghengerget a finoman illatozó olajban, majd pár percig pirít minden irányból.
  • Közben a juhtúrót összekavar a felkarikázott új hagymával, az apróra szelt paradicsommal, a tökmaggal és a korianderrel.
  • Ha kész van minden, mártogatós, kennyére kenős stílusban jó ízűen elfogyaszt. :)


-----------------------------

I wanted to have something light but tasty for lunch today: this is what it turned out to be after few minutes of brainstorming and looking about in the kitchen & fridge.



Ingredients for quark with vegetables:
  • 100 g sheep quark
  • 1 spring onion
  • 1 small tomatoe (or 2-3 cherry tomatoes)
  • 1/2-1 handful of pumpkin seeds
  • coriander

Ingredients for fake Mediterranean slices of bread:
  • 2 tbsp coconut oil
  • 1 clove of garlic
  • 1/2 small red onion
  • a tiny bit of rosemary
  • 1 slice of wholemeal bead
 
Preparation:
  • Heat oil in a frying pan.
  • Peel and chop garlic and red onion, add to oil to fry.
  • Add rosemary.
  • Add wholemeal bread sliced into strips.
  • Dip strips into the oil on all sides, then fry them light brown.
  • Meanwhile, mix sheep quark with chopped spring onion, coriander, tomatoes and pumpkin seeds.
  • When everything is ready, have a seat, and enjoy your meal! :)

No comments:

Post a Comment