Friday 15 March 2013

Almás-diós túrótorta / Cottage cheese cake with apple and walut

Apának vigyáznia kell a cukrára, ezért olyan tortát próbáltam találni szülinapi jelleggel, ami finom is, édes is azért, de minimális benne a cukormennyiség. És lőn: almás-diósítottam flatcat vonatkozó receptjét :)



Kell hozzá:
  • 50 dkg tehéntúró
  • 5-6 dkg kukoricadara
  • 3 tojás
  • 5 dkg nádcukor
  • 1-1,5 tk bourbon vaníliás cukor
  • 1 tk őrült fahéj
  • 1/2 tk őrült szerecsendió
  • 1 nagy marék dió darálva
  • 2 alma hámozva és nagy lyukún lereszelve + 1 alma cikkekre vágva (ez megy a tetejére)
  • 3 dkg vaj

+ vaj a tepsi vajazáshoz
+ 1 marék dió szintén darálva (morzsa helyett tepsi kivajazáshoz-diózáshoz ;)


Így készül:
  • Sütőt előmelenget 160 fokra.
  • A hozzávalókat villával krémesre dolgoz (vaj + túró, majd tojások + dara + fahéj-szerecsendió-cukrok, majd alma+dió).
  • Egy ~25 cm-s tortaformát kivajaz és kidióz; ebbe beleegyenget a masszát.
  • A torta tetejére művészi igénnyel elrendez az almacikkeket.
  • 45 percre sütőbe tesz.
  • Konyhakövön hidegre hűt, formából kivesz, majd szeletel.


----------------------------

Today, I baked a cottage cheese & apple & walnut cake for my father as a present for his birthday. :)
Since he has to be careful about the amount of sugar he eats, I decided to make something more healthy and more fruity -- something all of the family would enjoy.



Ingredients:
  • 500 g cottage cheese
  • 50-60 g ground corn
  • 3 eggs
  • 50 cane sugar
  • 1-1,5 tsp bourbon vanilla sugar
  • 1 tsp ground cinnamon
  • 1/2 tsp ground nutmeg
  • 1 big handful of ground walnut
  • 2 apples (peeled and grated) + 1 apple peeled and cut into slices (the topping)
  • 30 g butter

+ butter for the springform pan
+ 1 small fistful of ground walnut (also for the springform pan) 


Preparation:
  • Preheat oven at 160 degrees (C).
  • Mix ingredients with a fork (1. butter + cottage cheese; then add eggs + ground corn + cinnamon + nutmeg + sugars; then add apple + walnut).
  • Butter a d=~250 mm springform pan and coat with "walnut"
  • Put mixture in it smoothly.
  • Top with apple slices.
  • Put into the oven for 45 minutes.
  • Cool at room temperature, then cut and serve.

2 comments: