8-9 kisebb halpogácsához kell:
- 4 kis doboz tonhal, vagy 1 kis doboz tonhal és 3 kisebb szelet ebédről maradt sült hekk (nálam most ez a verzió volt -- sandítom, hogy bármilyen hallal kiválóan műkszik ;)
- 1 tojás
- 1 marék spenót
- 1 kis szál újhagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 tenyérnyi szelet szikkadt kenyérke (nálam magos-teljes kiőrlésűből volt egy napok óta kallódó szelet, az ment bele)
- só
- 2 ek olaj a sütéshez
A mártogatóshoz kell:
- 1/2 kígyóuborka
- 1 kis pohár natúr joghurt
- só
Így készül:
- A mártogatóshoz az uborkát nagy lyukún lereszelem, sózom, és félreteszem, hogy jól kiengedje a levét.
- Közben elkészítem a pogácsaalapot: a halat villával pépesre nyomkodom.
- A spenótot alaposan megmosom.
- Csipet sóval vizet forralok, ebben pár percig futtatom a spenótot, majd kiveszem, kinyomkodom és apróra vágom.
- A spenótot a halpéphez adom, majd az egészet elkeverem a tojással.
- Belenyomom a fokhagymát.
- Az újhagymát pucolom és apróra vágom, majd a masszához adom.
- A szikkadt kenyérkét kézileg vagy géppel morzsásítom, és a masszához adom.
- Jól összekeverem, és állni hagyom.
- Amíg a pogácsaalap áll, a mártogatóshoz félretett uborka levét jól kinyomkodom és összekeverem a joghurttal -- ha kell, még sózom.
- Serpenyőben olajat hevítek.
- Vizes kézzel lapított pogácsákat formázok, és mindkét oldalukon aranyos-ropogósra sütöm őket.
- Friss salátával, mártogatóssal tálalom!
Jó étvágyat hozzá! :)
--------------------
Last night we had a series-watchnig night at my place with a friend of mine. By the time I realized I should have taken pics of the delicious evening meal..., it was all gone! :) :) :)
Ingredients for 8-9 smaller fish cakes:
- 4 small cans of tuna (or any kind of fish you like -- you can even mix them -- with reason ;)
- 1 egg
- 1 handful of spinach leaves
- 1 small spring onion
- 1-2 cloves of garlic
- 1 small slice of stale bread (wholegrains crumble best!)
- salt
- 2 tbsp oil for frying
Ingredients for the dipping:
- 1/2 cucumber
- 1 cup joghurt
- salt
Preparation:
- Grate cucumber and add salt so that it would "drain" itself (I hope you see what I mean... it seems I cannot find the proper expression :S).
- In the meantime, prepare base for the cakes: mash fish with a fork.
- Wash spinach leaves.
- Boil water with a pinch of salt, boil spinach for a few minutes, then "drain" it, and cut the leaves into tiny pieces.
- Add spinach, egg, mashed garlic and chopped spring onion to fish pulp.
- Add stale bread (crumble it into pieces either by hand or mechanically).
- Mix, and let it rest..
- Meanwhile, drain the cucumber, add joghurt (and salt if necessary).
- Heat oil in a frying pan.
- Make small pressed cakes the size of the centre of your palm, fry them on both sides until crunchy and golden brown.
- Serve with fresh salads and the cucumber dipping!
Have a good appetite! :)
No comments:
Post a Comment