Sunday 17 March 2013

Halpogácsa uborkás-joghurtos mártogatóssal / Fish cakes with joghurt-cucumber dipping

Tegnap este sorozatnézős bandázásra készítettem ezt a remek étket -- mire észbe kaptam, hogy képet-kép-kép!!, addigra elfogyott az egész :) Fotót majd pótlólag, addig álljon itt a recipe.

8-9 kisebb halpogácsához kell:
  • 4 kis doboz tonhal, vagy 1 kis doboz tonhal és 3 kisebb szelet ebédről maradt sült hekk (nálam most ez a verzió volt -- sandítom, hogy bármilyen hallal kiválóan műkszik ;)
  • 1 tojás
  • 1 marék spenót
  • 1 kis szál újhagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 tenyérnyi szelet szikkadt kenyérke (nálam magos-teljes kiőrlésűből volt egy napok óta kallódó szelet, az ment bele)
  • 2 ek olaj a sütéshez

A mártogatóshoz kell:
  • 1/2 kígyóuborka
  • 1 kis pohár natúr joghurt

Így készül:
  • A mártogatóshoz az uborkát nagy lyukún lereszelem, sózom, és félreteszem, hogy jól kiengedje a levét.
  • Közben elkészítem a pogácsaalapot: a halat villával pépesre nyomkodom.
  • A spenótot alaposan megmosom.
  • Csipet sóval vizet forralok, ebben pár percig futtatom a spenótot, majd kiveszem, kinyomkodom és apróra vágom.
  • A spenótot a halpéphez adom, majd az egészet elkeverem a tojással.
  • Belenyomom a fokhagymát.
  • Az újhagymát pucolom és apróra vágom, majd a masszához adom.
  • A szikkadt kenyérkét kézileg vagy géppel morzsásítom, és a masszához adom.
  • Jól összekeverem, és állni hagyom.
  • Amíg a pogácsaalap áll, a mártogatóshoz félretett uborka levét jól kinyomkodom és összekeverem a joghurttal -- ha kell, még sózom.
  • Serpenyőben olajat hevítek.
  • Vizes kézzel lapított pogácsákat formázok, és mindkét oldalukon aranyos-ropogósra sütöm őket.
  • Friss salátával, mártogatóssal tálalom!

Jó étvágyat hozzá! :)


--------------------

Last night we had a series-watchnig night at my place with a friend of mine. By the time I realized I should have taken pics of the delicious evening meal..., it was all gone! :) :) :)


Ingredients for 8-9 smaller fish cakes:
  • 4 small cans of tuna (or any kind of fish you like -- you can even mix them -- with reason ;)
  • 1 egg
  • 1 handful of spinach leaves
  • 1 small spring onion
  • 1-2 cloves of garlic
  • 1 small slice of stale bread (wholegrains crumble best!)
  • salt
  • 2 tbsp oil for frying

Ingredients for the dipping:
  • 1/2 cucumber
  • 1 cup joghurt
  • salt

Preparation:
  • Grate cucumber and add salt so that it would "drain" itself (I hope you see what I mean... it seems I cannot find the proper expression :S).
  • In the meantime, prepare base for the cakes: mash fish with a fork.
  • Wash spinach leaves.
  • Boil water with a pinch of salt, boil spinach for a few minutes, then "drain" it, and cut the leaves into tiny pieces.
  • Add spinach, egg, mashed garlic and chopped spring onion to fish pulp.
  • Add stale bread (crumble it into pieces either by hand or mechanically).
  • Mix, and let it rest..
  • Meanwhile, drain the cucumber, add joghurt (and salt if necessary).
  • Heat oil in a frying pan.
  • Make small pressed cakes the size of the centre of your palm, fry them on both sides until crunchy and golden brown.
  • Serve with fresh salads and the cucumber dipping!

Have a good appetite! :)

No comments:

Post a Comment